Reşadiye Coğrafi Yapı

Reşadiye, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Koyulhisar (Sivas), kuzey doğusunda Mesudiye (Ordu), batıda Niksar (Tokat), kuzeyinde Aybastı (Ordu) Başçiftlik (Tokat) ve Gölköy (Ordu) ile güneyinde Almus (Tokat), Hafik ve Doğanşar (Sivas) ilçeleri ile sınırdır.

İlçenin yüzölçümü 1162 km2, rakımı 450 metredir.

Reşadiye ilçesi Kuzey yarım kürede 40’ 25 dakika enlem ve 37’ 20 dakika doğu boylamının kesiştiği yerdedir.

İlçe Karadeniz iklimi ile İç Anadolu ikliminin müşterek özelliklerini taşıyan iklime sahiptir. Reşadiye’de, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve sert geçmektedir. İlçe merkezinin kış aylarında fazla kar tutmamasına karşın yüksek rakımdan oluşan ilçe genelinde kış şiddetli geçmektedir. İlkbahar ve kış aylarında bol yağışlı geçmektedir.

İlçenin arazi yapısının dağlık olması nedeniyle geniş ovası bulunmamaktadır. Ancak ovacık, meydanlar, yazı ve düzlükleri ekim ve dikime müsaittir.

İlçenin kuzeyinde Canik dağları uzantısı bulunup bu dağların yüksek kesimlerinde otlaklık yerler ve büyük yaylalar mevcuttur. Reşadiye ilçesi yaylalar yönünden oldukça zengindir. 44 yaylanın içerisinde en çok bilinen yaylası Selemen, Cimban, Gedik ve Batmış yaylasıdır. İlçede Kelkit Çayı, Tozanlı Çayı, Delice Çayı, Tombalak, Köy ve Reşit dereleri mevcuttur.

Ayrıca doğal güzellikler bakımından zengin olan Zınav, Göllüköy, Gödölöş, Kurt, Gındıralı, Mehmetbey ve Sülük Gölü de Reşadiye’nin coğrafi zenginlikleridir. Zinav Gölü 348.514 m2 alana sahip, etrafı ormanla çevrili, dinlenme ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Göllüköy Gölü ise daha küçük bir göl olup 147.486 m2 alana sahiptir.

Yerleşim yeri olarak iki vadi arasında Kelkit ırmağı üzerine kurulmuştur. İlçeye bağlı köyler dağlık ve engebeli araziye sahiptir ve hayvancılıkla geçimini temin etmektedirler.

İlçenin en önemli akarsu kaynağı Kelkit Çayı ve Tozanlı bölgesinden geçmekte olan Yeşil ırmağın kolu olan Tozanlı çayıdır. Yeterli miktarda sulama suyu olarak kullanılmamaktadır. 2009-2010 yılları arasında Kelkit vadisi üzerinde 5 adet hidroelektrik santrali proje çalışmaları başlamıştır.

Yer Şekilleri: Reşadiye, yer şekilleri bakımından çeşitlilik gösteren bir yerleşim merkezidir. İlçe, Tokat’ın diğer ilçeleriyle karşılaştırılırsa eğim ve engebenin burada oldukça fazla olduğu görülür. Arazi kırık; eğim fazla ve yer yer platolarla çevrilidir. Ortalama yükseltisi 1500 metrenin üzerindedir, ilçe merkezinin rakımı ise 450 metredir.

DAĞLAR


Reşadiye Orta Karadeniz Bölgesiyle, İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş alanı oluşturur. Karadeniz’in tamamının oluşumu gibi burası da üçüncü ve dördüncü jeolojik zamanda oluşmuş, yer yer oturmasını tamamlamamış bir bölümdür. Bu bölümdeki dağların büyük çoğunluğunu sıradağlar oluşturmaktadır. İlçe Konale Fay Hattı üzerinde yer alır. 1.Derece deprem kuşağı üzerindedir ve bu faylar halen diridir.

Kelkit Irmağı kıyısında kurulmuş bulunan Reşadiye’nin en yüksek tepesi Çamlıkaya sınırları içerisinde yer alan Erdem Baba Tepesi’dir (2183m). Bunu; Küçük Erdem Tepesi (2113 m), Kabak Tepe (2037 m), Çal Tepesi (2022 m), Mektep Tepesi (2002 m), Tömbül Tepesi (2000m), Lalelik Tepesi (1922m). Bu yüksekliklerin tümü Günüş Dağı’nda bulunmaktadır.

MAĞARALAR


Reşadiye’nin köylerinde gerek doğal oluşum, gerekse insan eliyle yapılmış mağaralara rastlanır.

Başlıcaları şunlardır:
◦ Çamlıkaya Köyü sınırları içerisinde Kokurdan Mağarası
◦ Baydarlı Kasabası sınırları içerisinde; Güngerit ve Tilkidibi Mağarası
◦ Demircili sınırları içerisinde Kızıl Mağara
◦ Cimitekke-Kavaklıdere arasında; Deliklikaya Mağarası,
◦ Yolüstü sınırları içerisinde; İnkaya Mağarası
◦ Nebişeyh-Kapaklı Köyü arasında; Kayadibi Mağarası
◦ Büşürüm sınırları içerisinde; Abudeliği Mağarası bulunmaktadır.

İlçenin başlıca boğaz ve gedikleri şunlardır:
◦ Döğüş Gediği : Abdurrahmanlı-Esenköy arasında bulunur.
◦ Konak Boğazı :Demircili Köyü yöresindedir.
◦ Gedik Boğazı :Yolüstü-Bereketli arasındadır.
◦ Kaya Boğazı :Kapaklı köyünü Taşlıca köyüne bağlar.

İKLİM


İklim bakımından İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinin geçiş noktasında bulunan Reşadiye’de, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve sert geçmektedir. İlçe merkezinin kış aylarında fazla kar tutmamasına karşın yüksek rakımdan oluşan ilçe genelinde kış şiddetli geçmektedir.

İlçede hava durumunun uzun yıllar içindeki seyri incelendiğinde şu genel özelliklerin ortaya çıktığı görülür: Yazlar sıcak ve kurak. Kışlar soğuk ve sert geçer. En fazla yağış ilkbaharda görülür. En düşük yağış yaz aylarındadır.

ALO 153

Talep, öneri ve sorunlarınız için hizmetinizdeyiz. Lütfen ALO 153 hattını arayarak bizimle iletişime geçin.

Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz içerik ve görsel paylaşımı yasaktır.